Potulky Záhorskou Bystricou

Potulky Záhorskou Bystricou

Dnes zavítame do Záhorskej Bystrice, ktorá leží na úpätí Malých Karpát. Po prvý krát sa spomína ako osada Pystrich v darovacej zmluve kráľa Karola Róberta z roku 1314. Mestskou časťou Bratislavy sa ako obec stala v roku 1972, ale aj napriek tomu si stále zachováva svoj vidiecky charakter a tradície. Tie sú viditeľné aj v zachovanej architektúre okrem iného na ulici Československých tankistov, po ktorej som sa nedávno prešla s historikom a kurátorom v Historickom múzeu Slovenského národného múzea, ktorý sa venuje aj histórii  Záhorskej Bystrice a Južného Záhoria Martinom Besedičom. 

Potulky Záhorskou Bystricou - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na ulici Československých tankistov v Záhorskej Bystrici aj dnes nájdeme ešte asi 20 zachovaných domov a roľníckych usadlostí s kompletným spomínaným príslušenstvom.

Vraciame sa do mestskej časti Záhorská Bystrica, kde sa spolu s historikom a kurátorom Slovenského národného múzea a znalcom histórie  Záhorskej Bystrice, Martinom Besedičom, prechádzame po ulici Československých tankistov.

Potulky Záhorskou Bystricou - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Záhorskej Bystrici nájdeme aj ďalšie historicky zaujímavé objekty. Dominantným je už spomínaný rímsko-katolícky kostol svätého Petra a Pavla, ktorý vám predstavíme o týždeň. 

Autorka: Marcela Jedináková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame