O oknách v histórii

O oknách v histórii

O očiach sa právom hovorí, že sú oknom do duše. Tak ich na každej prechádzke uličkami Starého mesta Bratislavy majte dobre otvorené. Do duší ľudí síce zrejme nenahliadnete, ale čo uvidíte, tiež stojí za to - najmä ak svoj zrak upriete rovno na objekt nášho dnešného záujmu - na gotické a renesančné okná, ktoré zdobia historické budovy v centre nášho hlavného mesta.

Možno po tom, čo sa v nasledujúcich minútach dozviete, zbadáte aj to, čo ste si doteraz nevšímali. Na prechádzku bratislavskými uličkami sme sa vybrali so sprievodkyňou Vierou Jančuškovou.

O oknách v histórii 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Okná ľudí zaujímali odjakživa. Ako praktická a dôležitá súčasť stavby, aj ako výtvarný, architektonický prvok, ktorý objekt zdobí. Preto so záľubou hľadíme na okná v gotických či renesančných objektoch, ktoré mali krásne rámy, premyslené zasklievanie, aj nevyhnutný háčik či kľučku na okno. V prechádzke Starým mestom Bratislavy pokračujeme spolu s turistickou sprievodkyňou Vierou Jančuškovou.

O oknách v histórii 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


No a pred Primaciálnym palácom sa skončila dnešná prechádzka uličkami starej Bratislavy. O gotických, barokových a renesančných oknách v historickej časti nášho hlavného mesta sme sa rozprávali so sprievodkyňou Vierou Jančuškovou.


 

Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame