Zuckermandel - prechádzka bratislavským Podhradím

Zuckermandel - prechádzka bratislavským Podhradím

Zuckermandel - kedysi známa štvrť pod bratislavským Hradom – bolo územie ohraničené od Vodnej veže až po starý židovský cintorín neďaleko tunela. V tejto osade registrovali pred štyristo rokmi iba dve zemianske kúrie a dve desiatky domov. Akí ľudia tu žili  - to mi na prechádzke podhradskými uličkami prezradila sprievodkyňa Dagmar Gubová.

Zuckermandel - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vraciame sa do bratislavského Podhradia, kde bol v minulosti Zuckermandel, lebo dnes sa túlame uličkami hlavného mesta a obdivujeme jeho vzácne pamiatky. Patrí k nim napr. barokový Kostol Najsvätejšej Trojice, a spolu so sprievodkyňou Dagmar Gubovou sme v tejto štvrti našli aj ďalšie pozoruhodnosti.  Hoci Námestie Pátra Scherza zaniklo už v roku 1957 – ostala tu len pamätná tabuľa na tohto duchovného pastiera Mesta Márie Terézie, ktorú postaviť obyvatelia Prešporka - a neexistuje ani továreň na výrobu ľadu z 20.-teho storočia -  stále tu stoja vzácne kúrie aj historické budovy. A práve k nim smerovali aj naše kroky.

Zuckermandel - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nielen spomínané kúrie, ale aj ďalšie historické budovy v bratislavskom Podhradí, v bývalej štvrti Zuckermandel stojí za to vidieť na vlastné oči. Možno sme vás na jej návštevu inšpirovali aj dnešnou prechádzkou, ktorú sme absolvovali spolu so sprievodkyňou Dagmar Gubovou.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame