Putovanie Pražskou ulicou v Bratislave

Putovanie Pražskou ulicou v Bratislave

Ulicu, na ktorú vás teraz zavedieme, sa už od konca 18. storočia volala Lamačská. Neskôr napríklad aj Cesta na Moravu, čo v podstate dokumentuje aj dnešný názov – Pražská ulica. Smerovala na Stupavu, Kúty a na Moravu. Z histórie tejto ulice sa dozvedáme, že mala charakter mýtnej cesty, ktorá preklenula ochrannú hrádzu valov a za ňou priekopu mostom.
Na Pražskú ulicu zašiel aj Martin Jurčo s turistickým sprievodcom Romanom Delikátom.

Putovanie Pražskou ulicou v Bratislave - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Martinom Jurčom a turistickým sprievodcom Romanom Delikátom sa túlame po Pražskej ulici v Bratislave. Keďže táto ulica je dopravne veľmi frekventovaná, zašli na chodník na stranu, ako cestu lemuje betónová obruba. Vznikla pri rozširovaní cesty v roku 1977. Dodnes je tam i pamätník nápis dokumentujúci výstavbu. Turistický sprievodca Roman Delikát začal svoje rozprávanie na začiatku ulice, ktorú dnes poznáme ako križovatku Pražskej, Šancovej a Štefánikovej ulice.

Putovanie Pražskou ulicou v Bratislave - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď Pražská ulica pre frekventovanú dopravu nie je lákadlom pre turistov – ak budete v jej blízkosti, všimnite si zaujímavé stavby z 20. storočia. Napríklad dnešnú budovu Správy štátnych hmotných rezerv. Jej fasáda je zložená z množstva malých tehličiek a spredu je dodnes nápis: Jurkovičova tehelňa Trnava 1938.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame