V korunách stromov: Tolerančná lipa v Jabloňovciach

V korunách stromov: Tolerančná lipa v Jabloňovciach

Krásny monumentálny strom, príjemné prostredie, ticho, pokoj. To sme už v obci Jabloňovce, ktorú nájdete, ak sa z Levíc vyberiete smerom na Pukanec a do Štiavnických vrchov. Tunajšiu lipu veľkolistú prihlásili miestni obyvatelia do minuloročnej ankety strom roka. Z dvanástich finalistov sa umiestnila na piatom mieste. Michal Herceg o nej hovorí najprv s dendrológom z chránenej krajinnej oblasti Ponitrie Radoslavom Požgajom. 

V korunách stromov: Tolerančná lipa v Jabloňovciach - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tolerančná lipa v Jabloňovciach neďaleko Levíc je dominantou obce. Stojí v tesnom susedstve miestneho evanjelického kostola a zvonice. Hovoríme o nej preto, lebo minulého roku sa dostala do finále v ankete strom roka. S kurátorom jabloňovského evanjelického zboru Jurajom Budáčom sa rozpráva Michal Herceg.

V korunách stromov: Tolerančná lipa v Jabloňovciach - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V cestovaní za zaujímavými stromami budeme pokračovať aj o týždeň. Navštívime platan východný v obci Jelka v okrese Galanta.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Obec Jabloňovce

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame