V korunách stromov: Jabloňovská lipa

V korunách stromov: Jabloňovská lipa

Krásny monumentálny strom, príjemné prostredie, ticho, pokoj. To sme už v obci Jabloňovce, ktorú nájdete, ak sa z Levíc vyberiete smerom na Pukanec a do štiavnických vrchov. Tunajšiu lipu veľkolistú prihlásili miestni obyvatelia do ankety strom roka v roku 2017. Z dvanástich finalistov sa umiestnila na piatom mieste. Michal Herceg o nej hovorí najprv s dendrológom z chránenej krajinnej oblasti Ponitrie Radoslavom Požgajom.

212206291338;herceg;jablonovce1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vraciame sa do okresu Levice, do dedinky Jabloňovce, na nádvorie tamojšieho evanjelického kostola. S niekdajším kurátorom evanejlického cirkevného zboru Jurajom Budáčom sa rozpráva Michal Herceg.

212206291345;herceg;jablonovce2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súťažná otázka: Jabloňovská lipa na nádvorí evanjelického kostola má svoj historický prívlastok súvisiaci s tým, kedy a prečo bola vysadená.

A: česko-slovenská lipa
B: tolerančná lipa
C: Štefánikova lipa

Správnu odpoveď pošlite vo forme SMS správy na číslo 6675 v tvare STROM (medzera) A, B alebo C.

Cena pre víťazov SMS súťaže je Rodinný Kráľovský balíček v hodnote 75 €, ktorý obsahuje obojsmernú jazdu kabínkovou lanovkou, vstupenku na Chodník korunami stromov s neopakovateľnými výhľadmi na Belianske Tatry a vstupenky do Kráľovstva lesa dobrodružného detského lesného ihriska od spoločnosti Bachledka ski and sun. 

Na budúci týždeň vám predstavíme tis červený z Bučian.


Štatút súťaže


Súťažná otázka z minulého týždňa: V rozhovoroch sme spomenuli viacero zaujímavých drevín zo Želiezoviec. Medzi nimi bol aj dub, do ktorého sa dalo kedysi aj vojsť a dnes už neexistuje. Zaujíma nás, kedy došlo k jeho zničeniu.
Dátum osudnej búrky je 29. máj. V ktorom roku sa to však stalo?

                         A  1982
                         B  1972 
                         C  1932 (Správna odpoveď)

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame