Ako sa menia slovenské rieky

Ako sa menia slovenské rieky

Niekedy si neuvedomujeme, aký význam majú pre nás vodné toky. Skôr prevláda názor, že práve rieky sa musia prispôsobiť aktivitám človeka, vtesnať sa do úzkych vybetónovaných korýt a najmä nespôsobovať škodu. Miloš Rusnák je vedúci Oddelenia fyzickej geografie, geomorfológie a prírodných hazardov v Geografickom ústave Slovenskej akadémie vied. Minulý týždeň prednášal študentom v Centre vedecko – technických informácií v Bratislave. Bola tam aj Mária Babinská, ktorá sa ho spýtala v čom je výnimočný Dunaj. Slovo má už Miloš Rusnák.   

Ako sa menia slovenské rieky 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vodné toky a rieky na Slovensku sú charakteristické dynamickým správaním, ktoré sa  prejavuje  najmä bočným presúvaním koryta a s tým spojenou brehovou eróziou. Naše rieky sa do popredia verejnosti dostavajú väčšinou iba v čase ich zvýšeného prietoku, ktorý ohrozuje obydlia a majetok obyvateľov. Mária Babinská sa stretla s Milošom Rusnákom z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied. A témou boli i typy povodní sú na Slovensku.

Ako sa menia slovenské rieky 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O vodných tokoch sa Mária Babinská rozprávala s Milošom Rusnákom z Geografického ústavu SAV v Bratislave. A my neskôr navštívime povedie rieky Handlovka, ktorá je postrachom Hornej Nitry.

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame