Tajomstvá lišajníkov

Tajomstvá lišajníkov
Lišajníkov je asi 20 000 druhov a sú užitočné nielen v prírode, ale aj pre zdravie človeka. Hovoríme o lišajníkoch, ktoré podrobne skúmajú aj slovenskí vedci a snažia sa ich využitie stále viac rozširovať. Dnes vás zasvätíme do tajov ich výskumu s Hanou Michalčíkovou.

Tajomstvá lišajníkov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Regine pokračujeme v téme o lišajníkoch z pohľadu vedy. Lišajníky, tak ako aj všetky ostatné organizmy, majú v prírode nenahraditeľné postavenie a význam, ktorý ešte ani zďaleka nepoznáme. Vieme, že ako prvé osídľujú extrémne stanovištia. Lišajníky sú potravou a úkrytom pre mnoho druhov bezstavovcov a stavovcov. A niečo vieme aj o ich liečivej sile. Na ňu sa doktorky Anny Gútovej z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV pýtala Hana Michalčíková.

Tajomstvá lišajníkov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ako sme sa dozvedeli od botaničky Anny Gútovej z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV Gútovej z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV sú dôležité tiež v textilnom priemysle a pri výrobe parfumov. Ale čo je tiež zaujímavé, lišajníky už cestovali z ruského Bajkonuru a vrátili sa na Zem po 16 dňoch. Na obežnej dráhe Zeme boli vystavené silnému vesmírnemu elektromagnetickému aj slnečnému vetru. Dokázali tomu odolať a po návrate na Zem vykazovali tú istú fluorescenčnú aktivitu chlorofylu ako pred cestou.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame