Nové poznatky o rozdelení a hustote hviezd v mliečnej galaxii

Nové poznatky o rozdelení a hustote hviezd v mliečnej galaxii

V dnešných minútach s vedou budeme hovoriť o Mliečnej ceste. Nedajte sa pomýliť, nemá nič spoločného s výživnou bielou tekutinou, ale s hviezdami. Názov Mliečna cesta je prekladom z latinského Via lactea a má vyjadrovať bledý pás svetla vytvoreného početnými vzdialenými hviezdami, ktoré môžeme vidieť zo Zeme. Používajú sa aj iné názvy: napr. Galaxia Mliečna cesta, Sústava Mliečnej cesty, ale tiež Hviezdna sústava Mliečnej cesty - ide o názvy galaxie, ktorej súčasťou je naša slnečná sústava. Patrí medzi miliardy galaxií v pozorovateľnom vesmíre. A je dnešnou témou rozhovoru Hany Michalčíkovej s Romanom Nagyom  z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK.

Nové poznatky o rozdelení a hustote hviezd v mliečnej galaxii Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedci pracujú na mnohých výskumných úlohách, zameraných na pozorovania vzdialených miest našej galaxie. Nové poznatky fyzikov o rozdelení a hustote hviezd v mliečnej galaxii, kde ich je neuveriteľné množstvo - od 200 do 400 miliónov dávajú odpovede nielen na to, ako sa galaxia vyvíjala, čo možno v budúcnosti očakávať , ale aj  ako možno obohatiť teóriu gravitácie. Hana Michalčíková pokračuje v rozhovore s Romanom Nagyom z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK.

Nové poznatky o rozdelení a hustote hviezd v mliečnej galaxii 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O zaujímavých poznatkoch fyzikov  o rozdelení a hustote hviezd v Mliečnej galaxii, hovoril doktor Roman Nagy, z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame