Rajčinová omáčka s mäsom z nedeľnej polievky

Rajčinová omáčka s mäsom z nedeľnej polievky

To, čo dominovalo v gastronómii  našich predkov ešte na začiatku 20 storočia boli polievky – fazuľová, hrachová, šošovicová, cícerová. A potom kaše. Veď sa aj hovorilo: „Kaša, mater naša.“ Neskôr sa z polievok vyvinuli  prívarky. , vlastne akési zahustené polievky. Tak to bolo aj v obci Cífer, ako sa dozvedáme z Receptov z dzedziny Cífer, ktoré knižne zostavila Anna Michalcová. A dozvedieť sa môžeme aj to, že hovädzie mäso sa kupovalo u mäsiara raz do týždňa na nedeľnú polievku. Poslúžilo však , ako sa dozvedela Hana Michalčíková, aj pri utorkovom obede.  

Rajčinová omáčka s mäsom z nedeľnej polievky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z kuchyne starých Cíferských receptov sme na utorok vybrali  Rajčinovú omáčku s mäsom vyvareným z nedeľnej polievky.Príprava: Z trochu masti a hladkej múky si pripravíme svetlú zápražku, pridáme paradajkový pretlak alebo mágané paradajky, soľ a popražíme. Potom pridáme bobkový list, nové korenie, celú škoricu, klinček, prilejeme vývar z mäsovej nedeľnej polievky a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Nakoniec dochutíme cukrom a podávame s uvareným mäsom z polievky.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame