Paradajková omáčka a Zavináky

Paradajková omáčka a Zavináky

Po celý tento týždeň listujeme v knihe originálnych Cíferskych receptov, ktoré zostavila Anna Michalcová. Všetky sú uvedené aj s menom autorov a v spisovnej slovenčine aj miestnom nárečí. Nechýbajú polievky, omáčky a koláče- sladké aj slané. Hana Michalčíková sa s autorkou Receptov z dzedziny Cífer rozhodla ponúknuť vám aj dnes dva z tých obľúbených. 

Paradajková omáčka a Zavináky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na dnes pre vás vybrala Anna Michalcová z Cífera recepty, ktoré mali stále miesto v niekdajšej Cíferskej kuchyni- Paradajkovú omáčku a Zavináky. Paradajkovú omáčku pripravovali v Cíferi tak, že dali variť do vody pokrájanú kapustu, pridali soľ, korenie, paradajkový  pretlak a zápražku. Tú  urobili z hladkej múky, masti a červenej papriky, zaliali ju  vodou, nechali prejsť varom a pridali ku kapuste. Nakoniec trochu povarili a podávali s chlebom.
Na Zavináky potrebujeme: kilo polohrubej múky, kúsok droždia, 150 g kryštálového cukru, 150 g masti alebo masla, štyri žĺtky a mlieko podľa potreby. Z droždia a trochu vody urobíme kvások, do misy nasypeme múku, cukor, žĺtky, pridáme kvások a zohriaté mlieko. Spolu zamiesime. Nakoniec prilejeme roztopený tuk. Vareškou miesime asi 20 minút a necháme vykysnúť. Premiesime, rozdelíme na 10 cestíčok , ktoré opäť necháme podkysnúť. Plníme makovou, orechovou, alebo tvarohovou plnkou. Pokropíme masťou, zavinieme, uložíme na plech a potrieme roztopeným maslom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre.
Zajtra si pripravíme parené buchty.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame