Donfki

Donfki

Nielen deti, aj dospelí si radi pochutnajú na múčnych sladkých jedlách. A bolo to tak od nepamäti. Aj preto v knihe starých receptov  z Cífera, ktoré zostavila Anna Michalcová nechýbajú dolky- po cífersky lívance, trhanec- teda šmor, slivkové gule s makom , halušky- teda šmíkance, pirohy- po cífersky perky, alebo parené buchty, ktoré ako zistila Hana Michalčíková tu tiež mali svoje pomenovanie.  

Donfki Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Donfki, teda parené buchty so slivkovým lekvárom sa v Cíferi pripravovali nasledovne: z pol kila polohrubej múky, kvásku, štipky soli, dvoch lyžíc oleja, vajca a mlieka. Múku spracujeme s vykysnutým kváskom, vajíčkom, olejom a soľou. Mlieka pridáme podľa potreby. Vypracujeme cesto, dáme ho vykysnúť a rozdelíme na polovicu. Vyvaľkáme, rozkrájame na štvorce a naplníme slivkovým lekvárom. Vyformujeme buchtičky a uvaríme na pare. Posypeme cukrom a makom alebo orechmi. Polejeme troškou masla.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame