Kváskový chlieb

Kulinárium

Kváskový chlieb

13. 02. 2018 11:37

To, čo kedysi chutilo našim predkom a bývalo bežnou súčasťou ich jedálnička , začína dnes chutiť aj nám. Varíme podľa starých receptov, vstupujeme do internetových diskusných fór , delíme sa so skúsenosťami a navštevujeme kurzy varenia. Všetko v snahe žiť zdravo a variť chutne. Vyznávačkou zdravého životného štýlu je aj Henrieta Peškovičová- Kundrátová , s ktorou  sa tento týždeň učíme pripravovať niektoré z takýchto jedál. Keď sa jej Hana Michalčíková opýtala, čo sa naučíme dnes – nezaváhala s odpoveďou. 

Kváskový chlieb
Stiahnuť audio súbor

Henrieta Peškovičová- Kundrátová nám dnes ponúkla recept na Kváskový chlieb. Základom je ražný kvások, z ktorého si urobíme rozkvas. Odoberieme  dve lyžice kvásku, primerané množstvo ražnej múky, okolo 250 až 300g a vlažnú vodu. Vytvoríme si hustú kašu, ktorú zarobíme večer, prikryjeme a takto prikrytý kvások  vložíme do vypnutej rúry  a do rána sa z neho vytvorí rozkvas.  Musí to prebublať, najlepšie v sklenej mise, aby sme ráno videli, že je zospodu prebublaný a zvrchu má bublinky.   Veľkou naberačkou naberieme kvások do misy, dáme dve naberačky múky, jednu naberačku vody- zamiesime- ešte pridáme jednu naberačku múky a vody toľko, aby z toho bola kaša a necháme jednu až dve hodiny postáť. Takto vypracované cesto vytlačíme z misy na dosku, prikryjeme a každú polhodinu po dobu troch hodín premiesime. Potom vložíme do ošatky  a necháme jednu až dve hodiny vykvasiť. Vytvarujeme jeden veľký, alebo dva malé bochníky. Pečieme pri 250 stupňoch 15 minút, potom stlmíme na 180 a ďalších 5 minút dopekáme pri 250 stupňoch. Pečieme zhruba hodinu až hodinu dvadsať.


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie
??:??