Osúchy so slaninkou

Osúchy so slaninkou

Tento týždeň sa budeme stravovať v Strednej odbornej škole potravinárskej v Topoľčanoch, kde majú kuchárov, cukrárov aj pekárov. Prvý recept ponúkla Michalovi Hercegovi Mária Tereková, ktorá v škole vyučuje odborné predmety a je zodpovedná za organizáciu praktického vyučovania. 

Osúchy so slaninkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na osúchy so slaninkou si pripravíme: 800 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 25 g droždia, na zjemnenie nastrúhaný zemiak, pol kávovej lyžičky sódy bikarbony, soľ, rascu na posypanie, hrubú soľ na posypanie povrchu, cesnak s olejom a slaninku prípadne klobásku nakrájanú na kolieska. A teraz postup: Do nádoby si dáme droždie, trochu vody, trochu múky. Urobíme si kvások a necháme ho nakysnutý. Pridáme ho do múky a dobre vymiešame. Keď sú všetky suroviny spojené, pridáme rascu a pol kávovej lyžičky sódy bikarbony. Miešame, kým sa nám cesto neodlepuje od misky. Keď sa odlepuje, je vymiešané. Necháme zrieť 30 až 40 minút v teple. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na rovnaké kusy. Vytvoríme maličké bochníky, ktoré ešte necháme vykysnúť, aby sa obnovila vnútorná štruktúra. Každý bochník rozvaľkáme do kruhu a necháme zase mierne nakysnúť. Vykysnuté kusy navlhčíme vodou, pridáme slaninku alebo klobásku, posypeme rascou a hrubou soľou. Pečieme 18-20 minút pri teplote 220 stupňov Celzia. Upečené osúchy natrieme zmesou oleja a lisovaného cesnaku. Zajtra si v tomto čase uvaríme výbornú slovenskú cibuľovú polievku.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame