Cibuľová polievka

Cibuľová polievka

Aj dnes varíme v Strednej odbornej škole potravinárskej v Topoľčanoch. Recept, ktorý budete počuť, je vraj jednoduchý a zvládne ho každá gazdinka. Pokračuje Michal Herceg. 

Cibuľová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakujem recept na šesť porcií slovenskej cibuľovej polievky. Potrebujeme: 60 dkg cibule, 9 dkg masla, 0,5 dcl suchého vína, 9 dcl mäsového vývaru, 9 dkg hladkej múky a 6 dkg šľahačkovej smotany. K tomu trošku soli, 3-4 guličky čierneho korenia a citrónovú šťavu na dochutenie. Do polievky pridávame aj cesnakovú klobásu, ktorá sa dá nahradiť párkom. Nezabudneme ani na konzervovaný hrášok bez nálevu. Polievka sa podáva s chlebom alebo opraženými krutónmi z bieleho pečiva a ozdobujeme ju pažítkou. A teraz postup: Cibuľu si nadrobno pokrájame a opečieme na masle do sklovita. Posypeme hladkou múkou, ktorú tiež chvíľu opražíme spolu s cibuľou, zalejeme vínom a vývarom. Pridáme soľ a čierne korenie. Pomiešame, necháme variť aspoň 20-30 minút a ku koncu prilejeme smotanu. Potom to odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a precedíme cez sitko. Znovu dáme na oheň a povaríme s cesnakovou klobásou nakrájanou na drobné rezančeky a konzervovaným hráškom. Povaríme ešte asi päť minút, odstavíme, dochutíme citrónovou šťavou prípadne soľou. Každú porciu ozdobíme posekanou pažítkou.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame