Mrkvová torta

Kulinárium

Mrkvová torta

05. 04. 2018 11:37

Už po tretíkrát varíme a pečieme v Strednej odbornej škole potravinárskej a zatiaľ je to stále s inou majsterkou. Dnes sa nám predstaví majsterka odborného výcviku v odbore kuchár - cukrár Silvia Machovičová so svojou mrkvovou tortou. Čo na ňu budeme potrebovať? Povedala Michalovi Hercegovi. 

Mrkvová torta
Stiahnuť audio súbor

Na mrkvovú tortu si pripravíme: 1 hrnček trstinového cukru, 4 vajcia, 0,5 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, 1 kypriaci prášok do pečiva, 0,5 kávovej lyžičky škorice, 0,5 kávovej lyžičky mletých klinčekov, 0,5 hrnčeka orechov alebo mandlí, 3 hrnčeky nastrúhanej mrkvy. Na plnku potrebujeme: 250 g tvarohu, mascarpone, 1 kyslú smotanu a podľa potreby cukor, vanilku alebo med. Na polevu treba 200 g čokolády na varenie a kyslá pochúťková smotana. A teraz postup: Rúru si vyhrejeme na 170 stupňov Celzia. Okrúhlu formu na pečenie si vymastíme maslom alebo olejom. Mrkvu si postrúhame na jemno, pridáme vajcia, vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, múku so sódou bikarbónou, kypriacim práškom, škoricou a klinčekmi. Nakoniec pridáme 1 dcl mlieka a mrkvu. Vylejeme do formy a pečieme 45-55 minút. Vytiahneme, necháme vychladnúť, po vychladnutí prekrojíme na tri rovnaké časti a plníme. Na plnku si zmiešame kyslú smotanu, mascarpone a tvaroh. Vyšľaháme do hladka a naplníme korpus. Tortu necháme stuhnúť v chladničke niekoľko hodín a potrieme ju polevou. Tú si pripravíme vo vodnom kúpeli. Na teplotu prsta nesmie páliť a miešame, kým nie je krásne hladká. Pridáme polámanú čokoládu, primiešame kyslú smotanu a miešame do hladka.
Korpus polejeme na vrchu aj po bokoch a môžeme konzumovať.

Autor: michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie
??:??