Moravský koláč s lekvárom a tvarohom

Moravský koláč s lekvárom a tvarohom

Aj dnešný recept bude zo Strednej odbornej školy potravinárskej v Topoľčanoch. Majsterka odborného výcviku Mária Tereková ho povedala Michalovi Hercegovi. 

Moravský koláč s lekvárom a tvarohom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na moravský koláč s lekvárom a tvarohom budeme potrebovať: 1 kg polohrubej múky, 0,5 kávovej lyžičky kypriaceho prášku, 30 g jemnej soli, 200 g krištálového cukru, 200 g stolového oleja, 50 g droždia, do cesta 2 vajcia, ešte 1 vajce na potretie okrajov koláčikov, do náplne tvaroh, marmeládu a na ozdobu škoricu alebo hrozienka. Niekedy namiesto marmelády môžeme použiť aj zavárané marhule alebo slivky. A teraz postup: Múku si preosejeme, aby sa nám dobre prevzdušnila. Keď máme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, cukor a štipku soli pridáme do múky a vymiešame cesto. Keď je cesto spojené, pridáme olej a kypriaci prášok. Poriadne vymiešame a necháme kysnúť, kým cesto nezväčší objem. Vykysnuté cesto si potom delíme na kúsky s hmotnosťou približne 50 g. Každý kúsok vytvarujeme do guľky a necháme pokysnúť. Guľky potom roztláčame pohárom do okrúhleho tvaru. Do priehlbinky, ktorú získame pri tlačení, dáme marmeládu príp. ovocie a na vrch dáme pripravenú plnku z tvarohu. Povrch plnky posypeme škoricou alebo môžeme ozdobiť hrozienkami príp. ovocím. Pečieme pri teplote 220 stupňov Celzia 10-15 minút.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame