Tento týždeň budeme variť z hlivy ustricovej. Chutné a najmä zdravé recepty z hlivy ustricovej obsahujú minimum kalórii a zároveň majú dostatok vitamínov. V kuchyni je s odborníčkou na stravovanie Dašou Ostertágovou Beáta Repíková.
Držková polievka z hlivy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
300 g trsu hlivy ustricovej, 1 polievkovú lyžicu masla, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1 väčšiu cibuľu, 2-3 polievkové lyžice hladkej múky, 1-2 polievkové lyžice červenej mletej papriky, 2 dl mäsového vývaru, 1-2 strúčiky cesnaku, podľa chuti mleté čierne korenie, mletej rasce, soľ, 1 kávovú lyžičku majoránu,1-2 polievkové lyžice očistenej zelenej vňate
Postup:
Z trsu hlivy oddelíme hlavičky, ktoré pokrájame na kúsky a zalejeme vývarom z mäsa a tvrdých častí trsu /hlivy/ tak, aby bola ponorená. Osolíme, pridáme rascu a takto varíme asi 25 minút. Medzitým si v hrnci zohrejeme maslo a olej, do ktorého pridáme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, pomiešame, a za stáleho miešania pridáme múku, papriku, zamiešame a asi 2 minúty pražíme. Potom odstavíme z ohňa, zalejeme asi 1 litrom vlažnej vody, pridáme mleté čierne korenie a za stáleho miešania pomaly privedieme do varu. Napokon prilejeme uvarenú hlivu i s vývarom, prisypeme majorán, rozotrený cesnak a pomiešame a privedieme do varu a asi 5 minút ešte necháme prejsť varom. Pred podávaním polievku ozdobíme petržlenovou alebo inou zelenou vňaťou.