Hliva na smotane

Hliva na smotane

Hlivu si môžeme pripraviť na smotane alebo v zdravšej variante na jogurte. Postup je v podstate rovnaký a povie nám o ňom odborníčka na stravovanie Daša Ostertágová s Beátou Repíkovou.   

Hliva na smotane Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme

500 g trsu hlivy, 250 g mladých zemiakov, 10 g masla, 2 dcl sladkej smotany alebo bieleho jogurtu, 30 g hladkej múky, 1 menšia cibuľa,, 1-2 čili papričky, podľa chuti štipka muškátového orieška, mleté čierne korenie, soľ, na ozdobu zelená vňať

Ako na to

Na prípravu potrebujeme trs s maličkými klobúkmi hlivy. Trs jemne rozoberieme, umyjeme a tvrdé stonky odkrojíme. Na panvici zohrejeme maslo na ktorom opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme hlivu, postrúhaný muškátový oriešok, soľ, čierne korenie pomiešame a za občasného miešania prikryté  dusíme asi 20 - 25 minút. Ak je treba počas dusenia mierne podlejeme horúcim zeleninovým vývarom, alebo vývarom z odkrojených stoniek.  Keď je hliva už mäkká, pridáme sladkú smotanu či jogurt/ v ktorej sme rozmixovali múku a čili papričku, pomiešame a krátko prevaríme. Mladé zemiaky v šupke dáme variť do slanej vriacej vody, uvarené ošúpeme a pri podávaní polejeme smotanovou hlivou. Pred podávaním môžeme posypať strúhaným ementálom a ozdobíme zelenou vňaťou. Podávame s miešaným čerstvým šalátom z čínskej kapusty s jablkami.

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame