Hlivový nákyp

Hlivový nákyp

Celý týždeň pripravujeme ľahké a zdravé pochúťky z hlivy. Opäť s Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.    

Hlivový nákyp Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme
    
500 g trsu hlivy ustricovej,  3-4  staršie rožky, 2 dl mlieka, 3 vajcia, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1 cibuľa, podľa chuti mleté čierne korenie, mletá červená paprika, soľ, zelená vňať z petržlenu alebo koriandru, 150 g  postrúhaného tvrdého syra

Ako na to

Trs hlivy umyjeme a rozoberieme na klobúčiky, ktoré následne potrháme na malé kúsky.  V hlbšej panvici rozohrejeme  olej na ktorom opražíme očistenú, na kocky pokrájanú cibuľu a za stáleho miešania pridáme hlivu, osolíme, prikryjeme  a asi 5-8 minút  za občasného pomiešania udusíme do polomäkka. Rožky pokrájame na menšie kúsky a namočíme do misky s mliekom. Potom ich vyžmýkame. Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Udusenú hlivu zmiešame s vyžmýkanými rožkami, pridáme žĺtky, posekanú zelenú vňať, okoreníme, osolíme, prikvapkáme trochu oleja a spolu premiešame. Napokon do masy zľahka primiešame sneh z bielkov a dáme do maslom vymastenej formy na pečenie odporúčam formu na srnčí chrbát. Povrch mierne uhladíme, aby bol rovný a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. 10 minút pred dopečením nákyp vyberieme, posypeme  postrúhaným syrom a pečieme ešte asi 5-10 minút, pred podávaním ozdobíme  zelenou vňaťou.

Nákyp podávame obložený listami hlávkového šalátu, paradajkami, zelenou paprikou mladou cibuľkou v teplom i studenom stave.

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame