Lazane s hlivou

Lazane s hlivou

Tento týždeň varíme z hlivy, sme zvedaví ako vám budú chutiť lazane s hlivou a so syrom.  Lazane sa totiž stávajú obľúbenou  špecialitou. V našej rozhlasovej  kuchyni je s nami opäť  odborníčka na školské stravovanie a autorka mnohých kuchárskych kníh Daša Ostertágová a Beáta Repíková.    

Lazane s hlivou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme

300 g trsu hlivy, 200 g šampiňónov, 150 g brokolice, 1 väčšia cibuľa, 20 g masla, 150 g tvrdého syra, 100 g údeného tofu syra, 1 balíček lazaní, podľa chuti, mleté čierne korenie, rascu, štipku mletého zázvoru, soľ, podľa potreby olivový olej,  maslo na vymastenie formy a 2 polievkové lyžice strúhanky na vysypanie formy

Ako na to

Na masle speníme očistenú na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme, očistené, pod tečúcou vodou umyté a na drobné kúsky pokrájané huby, pomiešame a za občasného miešania podusíme. Potom pridáme rascu, soľ, mleté čierne korenie, zázvor, opäť pomiešame, podusíme a pridáme dôkladne pod tečúcou vodou očistené malé ružičky brokolice  a všetko spolu za občasného miešania udusíme do mäkka. Napokon primiešame nastrúhané tofu  a postrúhaný tvrdý syr. Nakoniec si pripravíme zapekací plech s vyšším okrajom, ktorý vytrieme olejom a vysypeme strúhankou. Na dno plechu položíme hlivovú masu, ktorú prekryjeme lazaňou, na ktorú zase rozotrieme  hlivovú masu , prekryjeme lazaňmi,   opakujeme a končíme hlivovou zmesou, ktorú ešte pred vložením do rúry posypeme postrúhaným syrom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi pol hodiny. Podávame s  lečo šalátom.

Dobrá rada: brokolicu pred varením necháme aspoň 20 minút v slanej vode, aby z nej vyplával hmyz.

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame