50 rokov súboru Vienok

50 rokov súboru Vienok

Päťdesiat rokov môže znamenať zlatú svadbu, Päťdesiatka symbolizuje diamantovú plaketu za bezpríspevkové darcovstvo krvi,  Päťdesiatka  je  protónové číslo cínu, ale aj piate magické číslo,  čísla 50 na 50 vyjadrujú frázu „ fifty – fifty“. My sa číslu 50 budeme venovať práve  tento týždeň v našom seriáli. 50 rokov svojej existencie má totiž  jeden z najstarších detských folklórnych súborov  na Slovensku VIENOK. Janka  Bleyová  sa v Univerzálnom dome tanca  v bratislavských Krasňanoch, stretla s folkloristkami troch generácií. So zakladateľkou súboru Helenou Jurasovovou, s jej dcérou a súčasnou vedúcou Vienka Danou Blahovou a nechýbali ani jej dcéry, bývalé detské hviezdy súboru, dnes pedagogičky Jana a Barbora.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vienkári – teda deti i „dospeláci“  jedného z najstarších detských folklórnych súborov na Slovensku, doslova odpočítavajú dni, ktoré im zostávajú na prípravu veľkolepého predstavenia osláv ich 50-ročnice.  V Univerzálnom dome tanca v bratislavských Krasňanoch  pri stretnutiach s členmi súboru Vienok,  tú tvorivú  atmosféru zažívala aj Janka Bleyová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A keď Stázka v duchu nápad odsúhlasí – choreografia je na svete. „Kerý pres kerého“ to je názov nového tanca, ktorý v týchto dňoch začína ožívať.

V medicíne platí, že človek má genetickú predispozíciu na kadejaké závažné ochorenia.  Genetika však v nejednom prípade hrá prím aj v prípade Detského folklórneho  súboru Vienok. Lásku k folklóru od predkov zdedila jeho  zakladateľka  pani Helena Jurasovová, jej dcéra Dana Blahová i vnučky  Jana a Barbora. No a túto folklórnu  „vienkársku“ dedičnosť v bratislavskom Univerzálnom dome tanca skúmala Janka Bleyová.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A nácviky by už chýbali nielen deťom, ale aj ich rodičom. Vo Vienku sa podarilo niečo, čo je možno celoslovenskou raritou: Popri deťoch začali tancovať aj rodičia, ktorí dovtedy nikdy nemali nič spoločné s folklórom.

Biela, ružová, zelená, zlatá, fialová, červená, modrá... Možno ani neexistuje nejaký  farebný odtieň, ktorý by ste nevideli na krojoch Detského folklórneho súboru Vienok. V súbore je 130 detí a krojov stovky. Kto sa o ne  stará? Kto ich obšíva, perie žehlí pred a po každom vystúpení? Verte – neverte, to je v kompetencii „vienkárskych rodičov“.  Nielen o krojoch sa však v priestoroch bratislavského Univerzálneho domu tanca zhovárala s rodičmi Janka Bleyová.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Samozrejme, každého v hľadisku „chytí za srdce“ pohľad na deti tancujúce so svojimi, už nie najmladšími rodičmi.

Detská folklórna skupina Vienok sa síce horúčkovito pripravuje na svoju päťdesiatku, ale Vienok ani zďaleka nie je tým, čím  bol pri svojom vzniku. Vienkársky život je totiž v ustavičnom pohybe. V sprievode umeleckej vedúcej  súboru Dany Blahovej sa o tom v Univerzálnom dome tanca v bratislavských Krasňanoch presvedčila aj Janka Bleyová.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Jankou Bleyovou sme celý týždeň sledovali  príbeh bratislavského Detského folklórneho súboru Vienok a jeho 50. výročie.


Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: FS Vienok

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame