Remeslo má zlaté dno - Práca keramikárov

Remeslo má zlaté dno - Práca keramikárov

Zrejme ste už postrehli, že televízna šou „Remeslo má zlaté dno“ má aj rozhlasovú podobu.  Vždy vo štvrtok - až do 20. decembra, vám v tomto čase predstavíme rôzne druhy tradičných remesiel. Ak budete pozorne počúvať, v závere súťaže Remeslo má zlaté dno môžete vyhrať hodnotný darčekový balíček Rádia Regina. Dnes sa vyberieme do Modry, do Slovenskej ľudovej majoliky.  Miroslava Würfla v tomto závode sprevádzala Janka Hrdličková. 

Práca keramikárov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Historické korene modranskej keramiky siahajú až do 16. storočia. Odvtedy už mnohí domáci i zahraniční záujemcovia ocenili jedinečnosť modranskej majoliky, ktorá spočíva v jej ručnom spracovaní od vytáčania na hrnčiarskom kruhu až po maľbu dekóru.  Znovu sa vraciame do závodu Slovenskej ľudovej majoliky v Modre. Z maliarskej dielne sa teraz presunieme o kúsok ďalej práve vo chvíli, keď Janka Hrdličková ukazovala finálnu fázu výroby  Miroslavovi  Würflovi.

Práca keramikárov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak ste dobre počúvali, tak isto budete vedieť správne odpovedať na otázku: akú farbu nepoužívali Habáni pri dekorovaní výrobkov? Bola to žltá, zelená alebo červená farba? Odpoveď nám pošlite do konca budúceho týždňa na adresu: Rádio Regina, Mýtna ulica č. 1, P.O.Box 55, 817 55, Bratislava 15 – a nezabudnite pripísať heslo REMESLO.  Vašu odpoveď nám môžete napísať aj e-mailom na adresu: remeslo@rtvs.sk. Všetky správne odpovede zaradíme do záverečného žrebovania, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 20. decembra.

Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame