Rómski kováči na Slovensku

Rómski kováči na Slovensku

Jedným z tradičných a vážených povolaní Rómov žijúcich na Slovensku bolo v minulosti aj kováčstvo. Aké boli jeho podoby? A žijú u nás ešte aspoň niekoľkí majstri tohto remesla? Dozviete sa z novej knihy, ktorú napísal etnológ Arne Mann a vydalo ju Ústredie ľudovej umeleckej výroby. Päťstostranové dielo je výsledkom mnohoročného terénneho aj archívneho výskumu. Zaujalo aj Michala Hercega.  

Rómski kováči na Slovensku - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď si budete pozerať fotografie a kresby v knihe etnológa Arne Manna, prekvapí vás, aké rôzne nástroje pre potreby poľnohospodárstva a domácnosti vedeli zruční rómski kováči vyrobiť.

"Nie každý cigán je kováč." Hovorí príslovie, v ktorom je zakódovaný rešpekt majority k remeselnej zručnosti rómskych kováčov. Hovorí sa o nich v piesňach, riekankách a dokonca sa objavujú v detských hrách, napríklad v tej na cigánsku reťaz. S autorom knihy Rómski kováči na Slovensku, etnológom Arne Mannom, hovorí Michal Herceg.

Rómski kováči na Slovensku - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dodnes pôsobí ešte niekoľko kováčskych majstrov, ktorí svoje remeslo zdedili po svojich predkoch. Nájdeme ich nielen v spomenutej Dunajskej Lužnej, ale napríklad aj v Bolešove neďaleko Ilavy.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame