Štefan Štec a jeho inšpirácia v Dolnej zemi

Štefan Štec a jeho inšpirácia v Dolnej zemi

Folklorista Štefan Štec, ktorý spieva najmä rusínske ľudové piesne, je vďaka rozhlasu a televízii známy slovenskej kultúrnej verejnosti. Poznáme ho ako muža so zlatom v hrdle a skvelého temperamentného tanečníka . Pieseň z jeho najnovšej produkcie však nemá korenie v rodnom rusínskom kraji, ale oveľa ďalej - u dolnozemských Slovákov. Temperamentom však nezostala nič dlžná ani povestnému východniarskemu. Aj preto sa o nej Hana Michalčíková chcela dozvedieť viac.

Štefan Štec a jeho inšpirácia v Dolnej zemi I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dve frajerky, jedna žena a Štefan Štec. To všetko sa mieša v novej piesni mladého talentovaného hudobníka s rusínskymi koreňmi Štefana Šteca. Pieseň, ktorú ste práve dopočúvali má názov Báči Jašov, podľa známeho elegána, bonvivána a zvodníka žien zo Starej Pazovy , kde žijú dolnozemskí Slováci. Jazykom pesničky nie je ani  spisovná slovenčina, ani rusínske nárečie. V akom jazyku sa spieva, to sa  Hana Michalčíková opýtala priamo interpréta Štefana Šteca. 

Štefan Štec a jeho inšpirácia v Dolnej zemi II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Predstavili sme vám hudobnú novinku-pieseň Báči Jašov, ktorú spieva charizmatický spevák, tanečník a choreograf Štefan Štec. Možno jej nákazlivej temperamentnej melódii podľahnete na niektorom z letných festivalov aj vy.


Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame