Staromódne spomienky – Eva Mária Uhríková

Staromódne spomienky – Eva Mária Uhríková

Staromódne spomienky. Tak sa volá naša rubrika tesne pred dvanástou hodinou, v ktorej si predstavujeme jednu z etáp slovenskej, ale aj českej populárnej hudby.

Eva Mária Uhríková (* 24. 12. 1955 Trenčín + 22. 12. 2007 Bratislava). Jej hudobný talent sa prejavil už detstve, v roku 1967 už prvýkrát spievala s otcovou kapelou Rytmus 6, okrem Evy Márie tam spievala aj jej sestra Helena. O rok na to účinkovala na festivale ľudových spevákov Trenčianske hodiny. Ľudovej hudbe sa Eva Mária Uhríková venovala aj vo folklórnom súbore Kopaničiar, kde pôsobila dva roky. V roku 1971 aj nahrala s týmto súborom dve piesne pre rozhlasové vysielanie. V roku 1971 sa predstavuje už aj ako speváčka populárnej hudby – bola to skupina Klub 71. Prihlásila sa aj do súťaže mladých talentov a na prvýkrát si odniesla 5. cenu. V roku 1972 na Jihlave dostala Zlatú reťaz na festivale Mladá píseň. To už Eva Mária Uhríková spievala naplno v rozhlase i vystupovala v televízii. V roku 1972 bola prvá na festivale Zlatá ruža Detva a dostala aj Cenu novinárov na Oravských synkopách v Istebnom. Jej kariéra sa rozbehla viac než sľubne, v roku 1973 sa zúčastnila festivalu mládeže v Berlíne. Aktivity sa postupne zahusťovali. Napríklad len v roku 1974 okrem bežného nahrávania populárnych piesní získala 1. miesto na súťaži dychovej hudby Takú mi zahraj´74, účinkovala na Zlatej ruži v Detve, ale i festivale Zlatý Orfeus v Bulharsku. Na Bratislavskej lýre 1974 sa predstavila v duu so spevákom Jiřím Hromádkom. Podobne aktívna bola Eva Mária Uhríková aj v roku 1975 a 1976. Koniec 70. rokov sa nesie už v znamení zahraničných zájazdov.  

Staromódne spomienky – Eva Mária Uhríková - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celých 70. rokov nahrávala Eva Mária Uhríková s naším tanečným rozhlasovým orchestrom. Koncom 70. rokov účinkovala napríklad aj v zájazdovom programe skupiny HEJ s Michalom Slivkom a Majou Velšicovou. Postupne sa s rôznymi orchestrami dostala do zahraničia – so skupinou Milana Talaja na cestu po Škadinávii, spievala aj s orchestrom Juraja Velčovského. Potom sa s vlastnou kapelou predstavila na zahraničných pódiách a spievala nielen po slovensky, ale aj po nemecky, francúzsky, anglicky, španielsky, rusky. Po príchode na Slovensko hrala s Otom Weiterom i skupinou Prezent, účinkovala v mnohých televíznych reláciách a aj s Big Bandom Armádneho umeleckého súboru v Bratislave. Mala aj nové hity – Deň čo deň, Postačí zopár piesní, Nájdeš ma v hrách a mnohé ďalšie. Po prekonaní závažného onkologického ochorenia začala s benefičnými koncertmi, na ktorých nielen spievala, ale ich aj pripravovala.
Účinkovala v mnohých projektoch a organizovala mnohé podujatia, dokonca vzniká aj pesnička k projektu Na kolesách proti rakovine, ktorý existuje dodnes. Po niekoľkých rokoch aktivít sa jej, žiaľ, choroba vrátila – a boj s ňou nakoniec tesne pred Vianocami v roku 2007 prehrala. Eva Mária Uhríková je pochovaná na cintoríne v Dunajskej Lužnej – Jánošíkove, kde dlhé roky aj bývala.

Staromódne spomienky – Eva Mária Uhríková - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Staromódnych spomienkach zazneli tieto piesne:

Igor BÁZLIK / Ján ŠTRASSER: Postavím dom
Spieva  Eva Mária UHRÍKOVÁ a Jiří HROMÁDKA
Tanečný orchester Československého rozhlasu v Bratislave
diriguje Vieroslav Matušík.
Nahrávka je z roku 1974 a odznela aj na Bratislavskej lýre. 

Rudolf GÉRI / Daniel MIKLETIČ: Črepy
Spieva  Eva Mária UHRÍKOVÁ
Hrá a spieva skupina ROCK-TRIO.
Nahrávka je z roku 1987.

Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame