Voda z pohľadu ovocinárov

Voda z pohľadu ovocinárov

V Piešťanoch sa minulý týždeň hovorilo o vode. Tá v kontexte klimatických zmien bola totiž hlavnou témou tohtoročného stretnutia zástupcov stredných odborných škôl a vzdelávacích zariadení Európskej únie v poľnohospodárstve združených v Europea International. Slovenskí odborníci upozornili na rôzne aspekty vplyvu tohto živlu na krajinu, poľnohospodárstvo i život. Voda z pohľadu ovocinárov bude ústrednou témou aj dnešného Klubu farmárov s Ivetou Pospíšilovou.

Voda z pohľadu ovocinárov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V apríli tohto roku dokonca počas šiestich nocí dosahovali teploty hodnotu mínus deväť stupňov. Proti mrazom ovocinári bojovali aj pálením parafínových kahancov pod stromami i preletmi vrtuľníkov, ktoré stláčali teplejší vzduch dolu do kvitnúcich sadov.

Predovšetkým na západnom a južnom Slovensku nájdeme najvýznamnejších slovenských producentov ovocia. Deficit vlahy riešia sofistikovanými závlahovými systémami. Viac informácií sa Iveta Pospíšilová dozvedela od predsedu ovocinárskej únie Mariána Vargu.

Voda z pohľadu ovocinárov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Niektorí pestovatelia tento efekt dosiahnu v skleníkoch alebo fóliovníkoch. Najdôležitejšie je zavlažovať strom hneď po výsadbe, dodať mu počas troch týždňov každý slnečný deň 7 - 10 litrov. Ak sa čo len jeden strom neujme, naruší to vzdialenosť medzi stromami a problémy s ošetrovaním. Voda je teda významný fenomén aj v ovocinárstve. V niektorom z budúcich Farmárov si povieme o vplyve kvality vody na život včiel.

Autorka: Iveta Pospíšilová Ilust. foto: stevepb

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame