Aký bol končiaci sa ovčiarsky rok?

Aký bol končiaci sa ovčiarsky rok?

Krajina s pasúcimi sa ovcami je nielen tradičným, ale aj oku lahodiacim obrazom slovenského vidieka. Najväčším chovateľom oviec v Európe je Veľká Británia, za ňou nasledujú Taliansko a Rumunsko. Aká je aktuálna situácia v chove týchto poľnohospodárskych zvierat u nás? Viac nám povie Iveta Pospíšilová.

Aký bol končiaci sa ovčiarsky rok? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V súčasnosti je v centrálnej evidencii zvierat na Slovensku zaevidovaných takmer štyristotisíc oviec. To predstavuje oproti vlaňajšku pokles o tridsaťtisíc kusov. Chovatelia podrobne sledujú podmienky pre prideľovanie finančných podpôr z Európskej únie. Ako zistila Iveta Pospíšilová, od januára sa toho veľa nezmení. Na jednu výraznejšiu novinku však upozorňuje generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch.

Aký bol končiaci sa ovčiarsky rok? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V šľachtiteľských chovoch sa za obdobie tvorby nového plemena zvýšila produkcia mlieka dvojnásobne, a to pri minimálnom znížení obsahu tuku a bielkovín. Využiteľná sušina sa tak zvýšila o osemdesiat percent, čo je veľmi dobrým ukazovateľom pre výrobu mliečnych produktov. O baranov nového plemena slovenskej dojnej ovce už prejavili záujem českí aj poľskí chovatelia.

Autorka: Iveta Pospíšilová Ilust. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame