Francúzska kuchyňa ponúka vo všetkých regiónoch gurmánske zážitky, ale v Provensálsku ich obohacuje more a jeho plody. Nemusíme však cestovať hneď tisícku kilometrov, aby sme ich ochutnali. Stačí v tomto týždni počúvať naše Kulinárium a pripraviť si jeho recepty. Iveta Pospíšilová navštívila Lukáša Lendvaya, šéfkuchára bratislavskej reštaurácie Brasserie La Marine. Najskôr sa ho spýtala na charakteristiku provensálskej kuchyne.
Rybacia polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, zeler, tri druhy morských rýb - zubáč, treska, losos, 2 kocky kvasníc, 1 liter suchého bieleho vína, poldeci karpatského brandy, šafran, nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list, cesnak.
Postup: Z celých očistených a osušených rýb spolu s koreňovou zeleninou pripravíme silný vývar. Necháme všetko rozvariť. Vývar precedíme a mäso z rýb prepasírujeme. Pridáme šafran vyvarený s bielym vínom, karpatské brandy, koreniny a cesnak. Podávame s pečenou francúzskou bagetou alebo domácim chlebíkom.
Zajtra o rovnakom čase budeme so šéfkuchárom Lukášom Lendvayom a Ivetou Pospíšilovou pripravovať dusené teľacie líčka so zemiakovými parisienkami a grilovanou cuketou.