Šípkové víno

Šípkové víno

Dnešný recept je určený naozaj len pre trpezlivých gurmánov, ktorí vedia, že to, čo je dobré, nezískame jednoducho a rýchlo. Platí tu zároveň zásada, že „čím staršie, tým lepšie." O čom to hovorím? Objasní Michal Herceg.

Šípkové víno Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na šípkové víno si treba pripraviť 1,5 l šípok, 1,70 kg cukru a 3 l vody. Šípky zbavíme okvetia a stopiek, umyjeme ich a narežeme na bokoch. Potom ich dáme do päťlitrovej fľaše s nízkym hrdlom. Zvlášť si uvaríme cukor s vodou približne päť minút, precedíme sirup cez obrúsok a studený ho nalejeme na šípky. Potom fľašu dobre uzavrieme a necháme stáť na teplom mieste 6 až 10 týždňov. Fľašou nesmieme hýbať, ani ju otvárať. Keď šípky klesnú na dno, víno opatrne zlejeme pomocou lievika a čistej vaty do čistých fliaš, zazátkujeme a uložíme na studené miesto na jeden rok. Čím je víno staršie, tým je lepšie. Na zvyšné šípky vo fľaši znovu nalejeme uvarený cukrový sirup, rovnaké množstvo ako prvýkrát a o ďalšie tri týždne je víno opäť hotové. Znovu ho zlejeme, fľaše uzatvoríme a uložíme. Druhé víno je vraj ešte chutnejšie ako prvé.

Autor: Michal Herceg Ilust. foto: TASR - Oliver Ondráš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame