Farebné sny: obrazy od rómskych detí

Farebné sny: obrazy od rómskych detí

Nik z nás si vopred nemôže vybrať do akej rodiny sa narodí, akú bude mať farbu pleti, ani to, či jeho rodičia budú chudobní, alebo bohatí. Takéto a podobné úvahy bývajú súčasťou debát, ak sa hovorí o spoločnosti poskladanej  z rôznych etník. Dnes si pripomíname Medzinárodný deň Rómov. Pred pár dňami sa Janka Bleyová stretla so splnomocnencom vlády pre rómske komunity Alexandrom Daškom. Dôvod ich stretnutia bol prozaický.

Farebné sny: obrazy od rómskych detí I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzinárodný deň Rómov existuje v kalendári už viac ako 30 rokov. Aj to bol dôvod prečo Alexander Daško, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, pozval do Bratislavy deti z rómskej osady neďaleko Martina. Tým druhým dôvodom bol fakt, že to boli nadané deti so zmyslom pre farby a originálne stvárnenie obyčajných vecí. Janka Bleyová oslovila viacero detí, pretože ju zaujímalo, ako a čo maľujú. Malé dievčatá Irma a Evička však toho spočiatku veľa nenahovorili.

Farebné sny: obrazy od rómskych detí II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jánova túžba je akoby parafrázou Simmelovo románu: „Všetci ľudia budú bratia...“, V dnešnom polarizovanom svete  je to zatiaľ iba želanie, ale možno raz ľudia  prídu na to, že človeka nerobí človekom, len farba pleti.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame