Maliar Janko Alexy a jeho rodina

Maliar Janko Alexy a jeho rodina

 Vynikajúci maliar, spisovateľ, národný umelec Janko Alexy je zakladateľom novodobého slovenského výtvarného umenia. Maľoval krajinu aj portréty, inšpirovala ho ľudová poetika a postavy zobrazoval najčastejšie pastelovou technikou. To všetko o ňom viac- menej vieme. Menej už o žene, ktorá stála po jeho boku- Šarlote Alexyovej. Hana Michalčíková pootvorila dvere do rodinného archívu s príbuznou rodiny, publicistkou Barborou Lauckou- Vítovou. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vynikajúci výtvarník a spisovateľ Janko Alexy urobil veľa pre záchranu  vzácnych historických pamiatok. Po jeho boku vždy stála manželka Šarlota , s ktorou sa radil aj  spolupracoval. Napríklad v roku 1950 ju prizval k tvorbe pastelov a návrhov pre tkané závesy a v roku 1951 spolu vytvárajú návrhy pre farebné mozaikové okná pre Štátnu banku československú v Bratislave. Hana Michalčíková pokračuje v rozhovore s príbuznou rodiny Alexyovcou, publicistkou Barborou Lauckou- Vítovou.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Obnova bratislavského hradu zostane navždy spätá s iniciatívou národného umelca Janka Alexyho a jeho manželky Šarloty , rovnako nám ho budú pripomínať jeho obrazy a spomínať na tohto vynikajúceho maliara a spisovateľa môžeme aj v uliciach, ktoré nesú jeho meno-v Bratislave- Dúbravke, v Lučenci, či v Liptovskom Mikuláši.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame