Príbeh na týždeň: Swing

Príbeh na týždeň: Swing

Tento týždeň sa prenesieme do iného sveta. Vrátime sa do čias noblesy, elegantných rób a horúcich večierkov. Ja verím, že sa nám aj rozprúdi  krv v žilách. O swingovej ére, hudbe, tanci, oblečení budeme hovoriť v našom príbehu.  Mária Babinská sa pozhovárala s umeleckým vedúcim orchestra Fats jazz band Ladislavom Fančovičom a speváčkou Janou Dekánkovou.   

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Amerike jazz a swing 30. a 40. rokov reprezentovali interpreti ako Louis Armstrong, Billie Holiday, Ella Fitzgerald alebo Tommy Dorsey. Aj my tento týždeň hovoríme o krásne melodickej a ľahko počúvateľnej hudbe, ktorá sa hrala v tančiarňach a nočných kluboch. Do sveta mužov gentlemanov a elegantných dám sa aj dnes vyberieme s orchestrom Fats jazz band, ktorý vznikol pred šiestimi rokmi. Mária Babinská najskôr oslovila umeleckého vedúceho orchestra, aranžéra, klaviristu a saxofonistu Ladislava Fančoviča. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Trblietavé čelenky na hlave, perá vo vlasoch, či boa okolo krku...v súčasnosti na swingových večierkoch sú to bežné doplnky. No ako sa obliekali dámy či páni v časoch swingu? Členovia 9 členného orchestra Fats jazz band sa snažia nielen hudobným prejavom, ale aj štýlovým odevom a celkovým prejavom verne napodobniť dané obdobie. Mária Babinská oslovila  speváčku Janu Dekánkovú.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Milujú tanec. Ale nie hocijaký. Sú to nadšenci Charlestonu, Lindy Hopu či Boogie-Woogie. Keď sa oblečú do elegantných šiat, sú z nich pôvabné dámy a gentlemani tancujúci na žiarivých večierkoch swingovej éry. Mária Babinská sa zhovárala s vedúcim tanečnej školy B – swing Jánom Kubriczkým.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prenesme sa do 30. rokov minulého storočia - do obdobia swingu. Dámy vynikajú v nádherných elegantných šatách, ich dĺžka nemohla  byť nad kolená. To bolo proti bontónu. Páni majú smokingy a brilantínu vo vlasoch, čiže majú typický, ulízaný účes. Aj dnes môžeme zažiť takúto swingovú tančiareň. Nedávno bola v bratislavskom V klube. O príjemnú dobovú atmosféru sa staral 9 členný orchester Fats jazz band, ktorý vznikol pred šiestimi rokmi. Vybrala sa tam aj Mária Babinská.  

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň v nás pulzoval rytmus swingu. O tomto fenoméne sme sa viac dozvedeli vďaka orchestru Fats jazz band, ktorý oživuje tradíciu hot-jazzu a swingu 20. až 40. rokov minulého storočia. Pred Vianocami budú mať ešte niekoľko koncertov. 7. decembra o 19. hodine budú vystupovať v Spoločenskom dome kultúry Nivy v Bratislave. Ak ste Ružinovčania, tak si môžete zadarmo vyzdvihnúť lístky v Dome kultúry Ružinov. Okrem toho budú účinkovať na vianočnom koncerte na Mierovom námestí v Trenčíne, a to 8. decembra o 17. hodine. 

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame