Proglas - Ida Rapaičová

Proglas - Ida Rapaičová

Dnes si pripomíname sviatok slovanských vierozvestov –svätého Cyrila a Metoda, bratov, ktorí vytvorili novú, slovanským jazykom vyhovujúcu abecedu-hlaholiku aj nový číselný systém. Takisto preložili nevyhnutné liturgické texty k prekladu svätých evanjelií. Sú zakladateľmi slovenského a slovanského písomníctva a  svätý Cyril je autorom prvej slovanskej a slovenskej básne- Proglasu, ktorá vznikla okolo roku 864. Svojou krásou si podmanila aj herečku Idu Rapaičová, ktorú si k mikrofónu pozvala Hana Michalčíková.

Proglas - Ida Rapaičová 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Len pred chvíľou sme si pripomenuli Proglas, prvú zachovanú báseň, z ktorej nám úryvok zarecitovala v staroslovienčine herečka Ida Rapaičová. Tá je veľkou obdivovateľkou nielen solúnskych bratov, ale aj diela Jána Hollého, spisovateľa, ktorý sa obdobiu Veľkej Moravy venoval aj v eposoch Svätopluk, Cyrilometodiáda a Sláv. Ide o jedno z prvých umeleckých spracovaní našich dejín. Hana Michalčíková má opäť pri mikrofóne herečku Idu Rapaičovú.

Proglas - Ida Rapaičová 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Herečka Ida Rapaičová recitovala- k nášmu obdivu opäť spamäti -verše z eposu Svätopluk od Jána Hollého. Najmocnejší veľkomoravský panovník bol viac ráz námetov literárnych diel, pretože bol udatným a u susediacich kmeňov obávaným mužom. Počet kníh skúmajúcich literárne dielo Svätého Cyrila a Metoda a jeho vplyv na slovanské literatúry presahuje už 6 tisíc.


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame