Čo vy na to? Pranostiky

Čo vy na to? Pranostiky

Aké bude počasie,  je dnes pre nás informácia, ktorú berieme ako samozrejmosť a máme ju vždy po ruke. V médiách, v domácich meteostaniciach, na internete, v aplikíciách.  Ale kedysi sa ľudia museli spoliehať len na vlastné poznatky a pranostiky, ktorým sa tento týždeň venuje Ľudovít Jakubove. Ako prvá dostane slovo etnologička Katarína Nádaská.   

Katarína Nádaská Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kedysi dávno, ako sa ľudovo hovorí "za Márie-Terézie" boli pranostiky veľmi dôležité. Pre mestských obyvateľov možno nie až na toľko, ako pre agrárnu časť obyvateľov dnešného Slovenska, ktorá však tvorila väčšinu na našom území. Keďže už poznáme pohľad etnologičky, dnes Ľudovít Jakubove oslovil klimatológa Jozefa Pecha z SHMÚ. 

Jozef Pecho Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak dvaja robia to isté, nemusí to byť vždy to isté, alebo čo odborník, to názor. Samozrejme,  s pranostikami tieto tvrdenia nemajú nič spoločné, ale ak nám včera klimatológ Jozef Pecho uviedol príklady platnosti či neplatnosti pranostík, dnes Ľudovít Jakubove oslovil jeho kolegu Pavla Faška. Reč bude o ich  podstate a vývoji.

Pavol Faško Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pranostiky, ich vznik, vývoj, pravdivosť i dôležitosť v minulosti sme si prebrali s klimatológmi aj etnologičkou. Dnes dá Ľudovít Jakubove slovo meteorológom. A to hneď dvom: Jozef Čaplár sa zamyslí nad zrozumiteľnosťou a nepresnosťou pranostík, ešte pred ním, to však Martin Benko vezme matematicky.

Martin Benko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý  týždeň sa o tomto čase stretávame s pranostikami. S odborníkmi sme si priblížili ich vznik, význam,  vývoj, či  pravdivosť. Ale, majú ešte nejaký význam aj dnes? čo sa o nich učia deti? Dnes sa Ľudovít Jakubove vybral do Základnej školy Pri kríži a oslovil učiteľa slovenčiny Jána Dana.

Ján Dano Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autor: Ľudovít Jakubove; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame