Chovateľka samojedov

Chovateľka samojedov

Poznáte samojeda? Patrí medzi severské plemená psov. Na prechádzke v našich mestách alebo obciach ho možno stretnúť zriedka, napriek tomu, že klub jeho fanúšikov i počet samotných chovateľov počas uplynulých 20 rokov vzrástol. Na Slovensku ho založila Jana Fulierová. Učiteľka odborných predmetov marketingu a angličtiny na Obchodnej akadémii v Hlohovci žije v blízkych Koplotovciach, kde sa svojej záľube môže venovať naplno. Ivetu Pospíšilovú zaujímalo, kedy ju oslovilo práve toto konkrétne plemeno. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Trošku hrozivý názov samojed, neznamená, že by sa toto plemeno samo požieralo. Takto hanlivo nazývalo sovietske Rusko nomádsku etnickú skupinu Nencov, ktorí na Sibíri chovajú soby, živia sa ich surovým mäsom a dodnes sa im darí udržiavať pôvodný spôsob života.

Čisto biely ako sneh na horách s huňatou srsťou, vznešeným postojom a oddaným pohľadom. Samojed je naozaj výnimočným plemenom medzi psami. Jana Fulierová z Koplotoviec v okrese Hlohovec sa z účastníčky súťaží so svojím prvým psom Jošim stala po čase medzinárodnou rozhodkyňou pre exteriérové psy. Ivetu Pospíšilovú zaujímal, ako dlho trval tento proces.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O päticu psov a čerstvých 9 šteniatok sa Jana Fulierová stará viacmenej sama. Z 25 vrhov doposiaľ odchovala 200 šteniat.  Na výstavách jej už pomáha šesťnásťročná dcéra. Každému, kto by chcel bieleho krásavca chovať, odporúča najskôr sa s ním lepšie zoznámiť. Napríklad aj na prezentačných podujatiach, ktoré usporadúva klub, čo založila. Najbližšie sa so samojedmi i Janou Fulierovou a ďalšími chovateľmi stretneme začiatkom mája v Mojmírovciach.

Galéria

BISveteran1(1).jpg mosovcezojka.jpg jaaaaaa.jpg
Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: archív JF

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame