Prežila holokaust

Prežila holokaust

Počas totalitného slovenského štátu bola Helena Weinwurmová, dievča z Bučian, odvlečená do Osvienčimu. Podarilo sa jej prežiť pochod smrti a vrátiť sa napokon domov. Napokon sa usadila v Holíči, a na sklonku života hovorila svoj životný príbeh, aby poučila nasledujúce generácie. Novinárka Petra Nagyová sa s Helenou zoznámila v tomto čase a spísali jej osudy. Asi ako jedna z mála, zažila Petra jej chvíle trápenia i radosti, ako aj veľkú snahu hovoriť o utrpeniach v koncentračných táboroch. Martin Jurčo sa s Petrou Nagyovou rozprával aj o tom, ako ich spoločná kniha vznikala.  

Prežila holokaust - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o príbehu s názvom Margaréta biela. Tak nazvala novinárka Petra Nagyová svoju knihu, v ktorej opisuje životný príbeh Heleny Weinwurmovej. Jej strasti, útrapy, občasné radosti, i utrpenie celej jej generácie počas vojnového slovenského štátu. Petra Nagyová čítala jej spomienky, no aj sa s pani Helenou stretávala, keď na sklonku života žila v Holíči. S Petrou Nagyovou sa rozprával Martin Jurčo.

Prežila holokaust - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Helena Weinwurmová bola jednou z mála preživších, ktorí sa nebáli svoje zážitky hovoriť aj ďalším generáciám. Takýchto pamätníkov je už čoraz menej. O to vzácnejší je takýto príbeh, ktorý zapísala novinárka Petra Nagyová.

Galéria

57620700_132297431211436_803768589319405568_o.jpg
Autor: Martin Jurčo; Foto: archív Petry Nagyovej

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame