Imrich Lichtenfeld má nad Dunajom pamätník

Imrich Lichtenfeld má nad Dunajom pamätník

V Budapešti sa v máji v roku 1910 sa narodil Imrich Lichtenled. Aj keď jeho meno Bratislavčanom veľa nehovorí, pripomeňme, že najmä jeho detstvo a mladé roky boli spojené s Bratislavou. Po vojne odišiel do Izraela a zomrel tam v roku 1998. Po odchode z Bratislavy bol známy najmä ako izraelský cvičiteľ a zakladateľ bojového umenia a systému sebaobrany Krav maga. Je to doslovný preklad hebrejského výrazu boj zblízka.

Imrich Lichtenfeld sa pomyselne vrátil do Bratislavy. A na vyhliadke Zuckermandel na Žižkovej ulici má aj svoj pamätník. Martinovi Jurčovi povedali viac iniciátor pamätníka Andrej Aleksiev a výtvarník Šimon Chyla.

Imrich Lichtenfeld má nad Dunajom pamätník I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Andrejom Aleksievom a výtvarníkom Šimonom Chylom sa rozprávame o pamätníku Imrichovi Lichtenfeldovi. Narodil sa síce v Budapešti, ale mladosť prežil v Bratislave a prišiel so systémom sebaobrany Krav maga.

Imrich Lichtenfeld bol už od mladosti úspešný boxer, zápasník, a gymnasta. Jeho otec Samuel Lichtenfeld, bol inšpektorom bratislavskej polície a cirkusovým akrobatom. Bol spoluzakladateľom prvého ťažkoatletického klubu Herkules a činovníkom športového klubu Makabea Bratislava. V Bratislave rodina žila v dome na Laurinskej. Na jeho mieste je dnes Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava.

Martinovi Jurčovi povedali viac o pamätníku Andrej Aleksiev a výtvarník Šimon Chyla.

Imrich Lichtenfeld má nad Dunajom pamätník II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak by ste sa chceli pozrieť na pamätník, ktorý je venovaný Imrichovi Lichtenfeldovi nájdete ho na peknej vyhliadke na bratislavskom Zuckermandli na Žižkovej ulici.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame