Zelenina by jednoznačne mala byť každodennou súčasťou našich jedálničkov. Viete ale, odkiaľ pochádza? Podľa štatistík totiž len asi tretina zeleniny v obchodoch pochádza zo Slovenska, zvyšok musíme doviezť zo zahraničia. A to aj také druhy, ktoré by naši zeleninári vedeli vypestovať, uskladniť a dodávať do obchodov celoročne. Téme sa venuje Jana Obrancová.
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Priemerný Slovák zje ročne asi 108 kilogramov zeleniny. Jej spotreba z roka na rok stúpa. A hoci o ňu majú spotrebitelia záujem, zväčša sa na ich stoly dostávajú plody vypestované za našimi hranicami. V pestovaní zeleniny totiž ani zďaleka nie sme sebestační. Chýbajú pracovné sily, závlahy, aj peniaze. Téme sa venuje Jana Obrancová.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Slovenská zelenina má oproti zahraničnej viacero výhod. Či už je to potravinová bezpečnosť, s ktorou Slovensko problém nemá, ale hlavne kvalita a čerstvosť, keďže pochádza priamo od nás. Podporiť ju môžu aj spotrebitelia. Tým, že ju budú v obchodoch vyhľadávať.