Slovensko by uvítalo dorovnanie priamych platieb

Slovensko by uvítalo dorovnanie priamych platieb

Hoci máme spoločný trh a fungujeme v otvorenom priestore, nemáme rovnaké podmienky. Aj to konštatujú opakovane naši poľnohospodári na adresu priamych platieb, ktoré nie sú v Európskej únii jednotné. Ich dorovnanie požaduje Slovensko už roky, otázne je, či sa ho ale podarí vybojovať. Viac vie Jana Obrancová. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozdiely vo výške priamych podpôr rozdeľujú aj farmárov, aj rôzne európske krajiny. Nájsť jednotný názor zrejme nebude jednoduché. Všetko sa ukáže až v spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020.

Nejednotnosť vo výške priamych platieb vyvoláva rôzne diskusie nielen medzi farmármi, ale aj medzi jednotlivými krajinami európskej dvadsaťsedmičky. Sumy, ktoré dostávajú farmári na plochu, sú totiž rozdielne, a nejde o pár eur, ale v niektorých prípadoch doslova o stovky eur. Aj naši poľnohospodári požadujú, aby sa rozdiely po roku 2020 vyrovnali, podporu však naprieč celou Európou tento návrh nemá. Viac vie Jana Obrancová. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spoločný trh ale nejednotné pravidlá, aj na tento problém poukazujú viacerí farmári, ktorí požadujú dorovnanie priamych podpôr v Európskej únii.

Autor: Jana Obrancová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame