Vyšľachtili prvú slovenskú odrodu pšenice špaldovej

Vyšľachtili prvú slovenskú odrodu pšenice špaldovej

Ak kupujete pravidelne, či príležitostne potraviny zo špaldovej múky, vedzte, že samotnú plodinu sme doposiaľ pestovali len zo zahraničných odrôd. Zmena nastane už v tomto roku, kedy Výskumný ústav rastlinnej výroby Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra zaregistruje prvú na Slovensku vyšľachtenú odrodu. O benefitoch pšenice špaldovej sa Iveta Pospíšilová viac dozvedela od Sone  Gavurníkovej z pracoviska ústavu v Piešťanoch a Petra Hozlára, vedúceho Výskumno-šľachtiteľskej stanice Vígľaš – Pstruša. 

Vyšľachtili prvú slovenskú odrodu pšenice špaldovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pšenicu špaldovú rozoznáme ľahko aj voľným okom, je vyššia a robustnejšia. Jej zrno ostáva v plevách, musí sa ešte dodatočne vylúpať, čo je prácnejšie. Je vzácnejšia, preto aj výrobky z nej sú drahšie. Zasýtia však na dlhšie, než čisto pšeničné.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame