Ako riešiť šikanovanie na školách?

Ako riešiť šikanovanie na školách?

Počet žiakov, ktorí sa stretli so šikanovaním, rokmi narastá. Aktuálne to potvrdil aj prieskum Centra vedecko-technických informácií ministerstva školstva. Do boja s týmto negatívnym javom sa zapája aj čoraz viac organizácií z tretieho sektora. Tak napríklad Občianske združenie Akčné rodiny si všíma, ako deti prijímajú inakosť a znevýhodnenia. Beáta Repíková oslovila jednu zo zakladateliek spomínaného združenia Veroniku Polákovú.

Ako riešiť šikanovanie na školách? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Každý deň sa na nás obracajú ľudia so svojimi príbehmi a pýtajú si rady, ako postupovať a ako si poradiť so šikanou,“hovoria psychológovia, ktorí pracujú v poradenstve ale aj v školách, kde  si pedagógovia vytvárajú vlastné preventívne programy proti šikanovaniu. Najefektívnejším riešením v rámci prevencie spomínaného negatívneho javu je efektívna  komunikácia a to nielen medzi rodičom a školou, ale aj s dieťaťom. Ako dosiahnuť to - aby sa dieťa zverilo rodičom, učiteľom, psychológom, keď sa ocitne v situácii, že je v škole  nespokojné  a stretlo sa so šikanovaním? Beáta Repíková oslovila zástupkyňu riaditeľky pre vedu, výskum a odborné činnosti z Výskumného ústavu psychológie a patopsychológie v Bratislave Alenu Kopányiovú. Ako má reagovať rodič, keď sa dozvie o tom, že jeho dieťa je v škole šikanované?

Ako riešiť šikanovanie na školách? II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Psychológovia tvrdia, že dobrá komunikácia pomáha tomu, aby boli deti v škole spokojné a neboli šikanované, ale na to, aby sa spomínaný negatívny jav zo škôl vytratil sú nevyhnutné efektívne riešenia.

Autorka: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame