Nový projekt pre školy, ktorý má pomôcť budovať zdravú hrdosť

Nový projekt pre školy, ktorý má pomôcť budovať zdravú hrdosť

Kde leží hranica medzi zdravou národnou hrdosťou a radikálnym nacionalizmom? Zakladateľka projektu Hrdinovia histórie Anna Demovičová chce vzdelávať mladých ľudí o tejto problematike  a zároveň sa snaží riešiť problém odlivu mozgov. Cieľom bolo vytvoriť návod, ktorým by sa mohli riadiť stredoškolskí učitelia a jednu až dve vyučovacie hodiny venovať týmto témam. Mária Babinská oslovila Annu Demovičovú, študentku Sokratovho inštitútu, ktorý je garantom tohto projektu.

Nový projekt pre školy I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V čom môže človeka národná hrdosť rozvíjať? Aké sú znaky a prejavy radikalizovaného nacionalizmu? Z čoho pramení nenávisť voči inej skupine? Na tieto otázky odpovedajú študenti  na diskusiách v rámci projektu Hrdinovia Histórie, ktorého zakladateľkou je Anna Demovičová, študentka Sokratovho inštitútu. Projekt vznikol ako snaha odpovedať na vytrácanie sa národnej hrdosti mladej generácie. Mária Babinská sa porozprávala so študentmi 1. ročníka Tamarou Ábelovou, Jakubom Krchňákom a Samuelom Kenedym z bratislavského Gymnázia Matky Alexie.

Nový projekt pre školy II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Metodika je pripravená, ak učitelia majú záujem debatovať so študentmi o národnej hrdosti, ale aj o radikálnom nacionalizme, tak sa môžu zapojiť do projektu Hrdinovia histórie. Stačí vyplniť formulár, ktorý je na facebookovej skupine s názvom Učitelia dejepisu.

Autorka: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame