Severské husi sú pripravené na odlet

Severské husi sú pripravené na odlet

Sú ich tisíce a tisíce a prišli k nám zimovať zo Severu Európy. Na jeseň ročne mieria po oblohe kŕdle husí, aby sa na niekoľko mesiacov usadili na vodných plochách V Rakúsku, Morave či Slovensku. Vďaka tomu mohli priaznivci zimnej turistiky obdivovať na mnohých miestach úchvatné zimné divadlo.

S prichádzajúcou jarou sa ich zimný pobyt končí a tak sa Tatiana Šušková vybrala s pracovníkom štátnej ochrany prírody Rudolfom Jurečkom z Chránenej krajinne oblasti Záhorie „na inšpekciu“ k štrkovisku Židovky pri Vysokej na Morave.

Severské husi sú pripravené na odlet I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na jeseň jedny odlietajú, iné prilietajú, kým sa naše husi vyberajú zimovať na juh Európy, niektoré až na severné pobrežie Afriky, severským husiam zo Škandinávie, z východného pobrežia Grónska, Islandu, z euroázijských tundier až po severné územie Ruska je cez zimu dosť teplo aj u nás.

A na jar ich inštinkty opäť volajú domov a my máme vzácnu príležitosť pozorovať jedinečné nebeské divadlo, tisícové kŕdle severských husí pri odlete zo Záhoria, ktoré patrí k ich obľúbeným zimoviskám.

Ako vedia ochranári, že na svojej ceste dokážu preletieť aj tisíce kilometrov povedal Tatiane Šuškovej Rudolf Jureček zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Záhorie.

Severské husi sú pripravené na odlet II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak začujete v týchto dňoch na výletoch husí gagot, neváhajte zdvihnúť hlavu hore k oblohe. V susednom Maďarsku pri meste Tata, južne od Komárna, nazývanom aj mestom vôd, na brehu jazera Tatai Öreg-tó sa počas zimy zhromažďuje stotisíc husí a ich prítomnosť šikovne využívajú podnikatelia na husiu turistiku, či organizovanie veľkého husieho festivalu.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame