Kyslá poléfka- krumplová

Kyslá poléfka- krumplová

Súčasťou vybavenia kuchýň bývali kedysi vyšívané nástenky okolo pece. „Kucharinka, nám všem milá, dobre nám vždy navarila“, môžeme si prečítať na jednej z nich, ktorá si našla miesto aj v novej knihe Receptov z Cífera. Vyšli dvojjazyčne - teda v slovenskom jazyku a v cíferskom nárečí. Ich druhý názov je Recepty z dzedziny Cífer, alebo jak varili naše bapki. Dozvieme sa, čo sú to šmikance, zavináky, fracúle, šterc alebo šmorc. A aj to, že variť sa dalo takmer z ničoho. Zostavovateľkou je Anna Michalcová, ktorú navštívila Hana Michalčíková.  

Kyslá poléfka- krumplová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

ahliadli sme do knihy Cíferských receptov, ktoré zostavila Anna Michalcová z jednoduchých cíferských jedál a dozvedeli sme sa, že v pondelok mávali na stole Kyslú poléfku - krumplovú. Pripravovali ju tak, že zemiaky očistili, umyli a pokrájali na kocky. dali variť do vriacej , osolenej vody spolu s bobkovým listom. Z masti a múky pripravili bledú zápražku, zaliali ju vodou, rozmiešali, nechali prejsť varom a pridali ju k zemiakom. Zahustili smotanou a varili asi pol hodiny . Nakoniec ochutili octom. V utorok v Cíferi mávali mäso - síce z nedeľnej polievky, ale ako sa zajtra dozvieme, s prívarkom.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame