Veľkonočná baba

Veľkonočná baba

Domček jedným ťahom, Miesta v sieti, To mlieko má horúčku, Medzerový plot, Diera do svetra, Petrichor, Ži vo mne a iné knihy - Veronika Šikulová je nielen úspešná a plodná slovenská prozaička, ale ako sme sa tento týždeň mohli presvedčiť v Kulináriu  aj veľmi zručná a nápaditá kuchárka. Ponúkla nám niekoľko vlastných, ale aj tradičných rodinných receptov s vôňou Malých Karpát a sviatkov Veľkej noci. Dnes na veľkonočnú nedeľu, už asi máte na sviatočný stôl všetko prichystané. Ak nie, ponúkame vám posledný recept Veroniky Šikulovej, ktorý nie je náročný na prípravu a je naozaj typicky veľkonočný. Tatiana Šušková teda zapisuje:

Veľkonočná baba Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na Veľkonočnú babu potrebujeme:
500 gramov údeného mäsa
10 rožkov
7 vajíčok
200 ml mlieka
hrať pažítky hrsť petržlenu
menšia hrsť žihľavy – môže a nemusí byť.
1-2 lyžice masla alebo masti
muškátový oriešok
pol lyžičky prášku do pečiva
korenie


postup:
Údené mäso uvaríme, vychladnuté pokrájame na kocky, ktoré opražíme...
Rožky pokrájame na kocky.
Vajcia rozšľaháme v mlieku vcelku, alebo len žĺtky a z bielkov spravíme sneh.
Zmesou mlieka, vajec a štipky prášku do pečiva zalejeme rožky. Ušľahaný sneh jemne zamiešame.
Pridáme pokrájané mäso a nasekané bylinky, muškátový oriešok a korenie. 
Všetko jemne zmiešame, vložíme do pekáča vymasteného maslom alebo masťou – pečieme do zlatista približne 35 minút pri 200 stupňoch. Zmes však môžete aj uvariť v igelitovom vrecúšku – každý podľa vlastnej chuti. 

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame