Lievance z cukety

Lievance z cukety

Tento týždeň budeme variť tradične, no nápadito. Nevieme, či ste  už  pripravovali alebo ochutnali také lievance s cuketou. Ak nie, tak počúvajte. V našej rozhlasovej  kuchyni je už s nami Daša Ostertágová odborníčka na školské stravovanie a Beáta Repíková.

Lievance z cukety Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

    

Potrebujeme:
1 stredne veľkú cuketu, 4 polievkové lyžice hladkej múky,  4 polievkové lyžice ovsených vločiek,  2 vajcia, 5 strúčikov cesnaku,  podľa potreby soľ, čierne mleté korenie, 1 čajovú lyžičku  majoránky, olej na vyprážanie
Ako na to:
Cuketu dobre umyjeme, ak je cuketa staršia a má hrubšiu  šupu tak ju olúpeme.  Mladú cuketu s jemnou šupkou môžeme najemno postrúhať  aj so šupkou. Potom ju  osolíme a necháme odstáť pokiaľ pustí vodu.  Vodu  z postrúhanej cukety zlejeme, a zmes dôkladne vytlačíme, aby nebola mokrá.  Do vytlačenej  cukety pridáme hladkú múku, ovsené vločky a vajcia. Cesnak očistíme, prelisujeme, majoránku v dlani  rozmrvíme, aby  dostala intenzívnejšiu vôňu a podľa chuti pridáme ešte soľ. Všetko spolu dôkladne pomiešame a prípadne dochutíme a necháme asi 15 minút odstáť, cesto má byť husté, aby sa dalo formovať.
Z hustého cuketového cesta tvoríme malé lievance, ktoré na panvici na rozohriatom oleji obojstranne  vyprážame do zlatohneda.
Keďže je jeseň plná zeleniny, môžeme ich podávať  ako samostatný pokrm s veľkou oblohou  rôznej surovej zeleniny napríklad paradajkami, zelenou paprikou, postrúhaným čiernym koreňom,  reďkovkami a podobne,   alebo so  zeleninovými  šalátmi, či ako prílohu k mäsovým jedlám s brusnicovou, šípkovou alebo hríbovou  omáčkou
Ak nemáme poruke ovsené vločky, alebo  nám vločky nechutia, môžeme ich nahradiť  postrúhanými zemiakmi.
 

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame