Odborníci z Trnavy pomáhajú v Afrike

Odborníci z Trnavy pomáhajú v Afrike

V oblasti vzdelávania a pomoci neexistujú hranice. Navyše v súčasnosti, keď sa stierajú i jazykové bariéry. Jeden z príkladov sme našli aj na Trnavskej univerzite, na tamojšej Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce. Ako jediná z verejných univerzít na Slovensku vyvíja iniciatívu aj v oblasti pomoci obyvateľom krajín tretieho sveta, predovšetkým na africkom kontinente. Vďaka týmto skúsenostiam vznikol na Trnavskej univerzite aj nový študijný odbor. Viac nám povie Martin Jurčo. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Významnou zložkou tréningu v spomínanej oblasti bolo zavedenie jednotného systému hlásenia výskytu infekčných ochorení vo všetkých zdravotníckych zariadeniach kraja prostredníctvom tabletov. Viacero z týchto aktivít pomáha študentom na Trnavskej univerzite v rôznych odboroch – napríklad vo verejnom zdravotníctve.

Trnavská univerzita patrí podľa hodnotenia odborníkov medzi najlepšie verejné vysoké školy. Okrem Pedagogickej fakulty sa na tom podieľa aj Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce. Tamojší odborníci majú totiž špičkové skúsenosti aj z takzvaných tretích krajín. V Afrike pracujú už roky vďaka rôznym grantom, a najnovšie vďaka skúsenostiam zavádzajú aj nový odbor. Čo všetko sa im podarilo?

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako Martinovi Jurčovi povedala odborníčka z univerzity Zuzana Kráľová, najnovšie spustili nový študijný program Vzdelávanie a zdravotníctvo v rozvojovej spolupráci. Chcú pripravovať profesionálov pre prácu so sociálne znevýhodnenými skupinami nielen na Slovensku.

Galéria

unnamed1.jpg
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame