Elektronický monitoring v praxi

Elektronický monitoring v praxi


Prvého januára 2016 uložil Okresný súd v Martine podľa novej právnej úpravy historicky prvý trest domáceho väzenia na Slovensku. Odsúdený, obvinený zo spáchania prečinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a prečinu výtržníctva, si tak odpykal uložený trest doma s tzv. elektronickým  náramkom kontrolujúcim každý jeho pohyb v domácich podmienkach. 
Zavedenie systému elektronického monitoringu obvinených a odsúdených osôb umožňuje flexibilnejšie udeľovanie alternatívnych trestov, teda trestov alternujúcich trest odňatia slobody, ktoré sa využívajú zväčša pri niektorých menej závažných trestných činoch. Tatiane Šuškovej o ňom povedal viac Samuel Burský, riaditeľ odboru probácie, mediácie a prevencie kriminality Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky: 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anglické slovo restore znamená obnoviť, navrátiť do pôvodného stavu. Nie, nejdeme si opakovať slovíčka z angličtiny, len vysvetliť pojem restoratívna justícia, ktorá v súčasnosti zažíva v európskom priestore výrazný rozmach. Jej cieľom je dosiahnuť maximálnu možnú mieru uzdravenia, napravenia trestným činom narušených vzťahov, jednoducho povedané – aj keď človek vyvedie niečo zlé, aby sa jemu, ani jeho rodine život nenávratne nezosypal ako domček z karát. K tomu smeruje aj systém elektronického monitoringu, ktorý na Slovensku funguje od januára minulého roka.  Tatiane Šuškovej viac povedal riaditeľ Odboru probácie, mediácie a prevencie kriminality Ministerstva spravodlivosti Samuel Burský.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O novej forme alternatívneho trestu, ale aj o možnostiach využívania elektronického monitoringu v prevencii kriminality a ochrane verejnosti nás informovala Tatiana Šušková.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame