Obrázky krajiny: Poiplie a jeho zákutia

Obrázky krajiny: Poiplie a jeho zákutia

Ak chcete zažiť a vidieť nádhernú, nedotknutú prírodu, tak sa určite vyberte do lokality Šomoš, ktorá sa nachádza asi 6 kilometrov od Šiah  smerom na východ. Toto územie je súčasťou lokality Poiplie. Vedie tadiaľ turisticko-náučný chodník. Na toto unikátne miesto sa vybrala Mária Babinská. Sprievodcu po prírode jej robil predseda ochranárskeho občianskeho združenia Ipeľská únia Jozef Wollent.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okolie Ipeľského Predmostia je dôkazom toho, že aj rovina môže mať svoje čaro. Ak máte chuť prežiť pár dní v krásnej prírode, tak sa môžete zastaviť v turisticko-návštevníckom centre s názvom Rybárik riečny. Nachádza sa pri hlavnej ceste medzi Ipeľským Predmostím a Tešmakom. Je tam prírodná rezervácia Ryžovisko, ktorá je známa vzácnymi mokraďami. Svoj názov dostala preto, lebo ľudia tam chceli pestovať ryžu. Pred viac ako šesťdesiatimi rokmi vybudovali umelé zavlažovanie a pustili sa do pestovania. No vlaha nestačila a projekt nakoniec stroskotal. Ale napriek tomu táto oblasť je neskutočne vzácna, Márii Babinskej to povedal predseda ochranárskeho občianskeho združenia Ipeľská únia Jozef Wollent.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okolie Ipeľského Predmostia je unikátne svojou flórou a faunou. Oplatí sa túto oblasť navštíviť. Pravidelne sem chodia rôzni odborníci, ornitológovia, herpetológovia, botanici a ochranári, pretože tu je tá príroda výnimočná.

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame